Loukas Mitsonis Architecture

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗ Γ. ΣΕΦΕΡΗ

Βασική συνθετική ιδέα ήταν η οργάνωση εννέα ανεξάρτητων κατοικιών στο ενιαίο περίβλημα μιας μάζας σύνθετου σχήματος, ενώ η διαφοροποίηση των περιγραμμάτων των κλειστών χώρων έχει δύο σημαντικούς λειτουργικούς και μορφολογικούς στόχους. Ο πρώτος ήταν η δημιουργία βιώσιμων ημιυπαίθριων και υπαίθριων χώρων, ενώ ο δεύτερος αναφέρεται αποκλειστικά στην οπτική οργάνωση των όψεων και στο ενδιαφέρον που αυτές μπορεί να προκαλούν.

Παράλληλη ιδέα της σύνθεσης ήταν και η αποφυγή δημιουργίας τυπικού ορόφου ώστε η διαφοροποίηση των όψεων ανά όροφο να προκύπτει από την ίδια την εσωτερική δομή και λειτουργία του κτιρίου. Η αντιληπτική εικόνα των στοιχείων του εσωτερικού χώρου και η εκτόνωση στους ευρύχωρους εξωτερικούς υπαίθριους χώρους, η κλίμακα, η σύνθεση των χρωμάτων και η υφή, έτσι όπως προκύπτουν από την επιλογή και την χρήση τους, ήταν οι βασικές παράμετροι επίσης που απασχόλησαν τους μελετητές.

Άλλωστε η δομή αυτής της πολυκατοικίας έχει το συνδυαστικό πλάσιμο των διώροφων και μονώροφων κατοικιών εμπλουτισμένων με ημιυπαίθριους χώρους, βεράντες και λίγα δώματα κάτω από έναν κοινό άξονα που ενώνει το κτίριο.

  • Ν. Ψυχικό, Αθήνα
  • 745μ²
  • 625μ²
  • Loukas Mitsonis Architects, Project W+
  • Loukas Mitsonis Architects, Γ. Μητσώνης, Project W+
  • Division Architects, Loukas Mitsonis Architects
  • 2021-2023