Loukas Mitsonis Architecture

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΑΘ' ΥΨΟΣ - ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΓΙΑΤΡΟΥ

Πρόκειται για την αρχιτεκτονική μελέτη της κατοικίας ενός γιατρού με την σύζυγο του στην περιοχή του Παπάγου της Αττικής. Η μελέτη αφορά την προσθήκη καθ’ ύψους στον Β’ όροφο, συνολικής επιφάνειας 82τ.μ. Το αρχικό ισόγειο κτίσμα είχε κτιστεί το 1958, ενώ η προσθήκη του Α’ ορόφου το 1983.

Βασικοί στόχοι στον σχεδιασμό ήταν η πλήρης εκμετάλλευση του δώματος, με τον ωφέλιμο προσανατολισμό τους, δημιουργώντας μικροκλίματα, και η δημιουργία ενός διαμπερούς και φωτεινού διαμέρισμα μέσω του 'open plan’ και την κλίση της στέγης προς τον ορίζοντα. Το κλιμακοστάσιο πραγματοποιεί οπισθοχώρηση στο Β’ επίπεδο, με κύριο σκοπό της, την αποφυγή της δημιουργίας ενός ακόμη συμπαγή και στατικού όγκου κλιμακοστασίου, μα και την εναρμόνιση των δύο νέων υπερυψωμένων όγκων- της κατοικίας και του κλιμακοστασίου. Το ‘φυτεμένο δώμα’ ως επιτυχής θερμομόνωση για την κατοικία και παράλληλα η περιμετρική ζαρντινιέρα, προσφέρουν στην γειτονιά και στους χρήστες του κτιρίου μία πιο ‘πράσινη’ αντιμετώπιση των νεόδμητων κτιρίων στον αστικό ιστό, όπου ακολουθείται στις ανεπτυγμένες χώρες τα τελευταία χρόνια ανά τον κόσμο.

  • Παπάγος, Αθήνα
  • 82μ²
  • 385μ²
  • Division Architects, Loukas Mitsonis Architects
  • 2015