Το κτήριο της Αθανασίου Διάκου 17, ένα σχεδόν αιρετικό αρχιτεκτονικό τεκμήριο μιας πολύ κοντινής και καθόλα ασυγκράτητης εποχής που δίνει μια νέα δυναμική στην αθηναϊκή πολυκατοικία. Ο αρχιτέκτονας και ζωγράφος Κυριάκος Κρόκος τόλμησε να προτείνει μια αρχιτεκτονική συνυφασμένη με την ύλη και το φως ή καλύτερα με το (αγαπημένο του) μεσόφωτο, μια αρχιτεκτονική που απαντά στα θεμελιώδη ερωτήματα για τη σχέση μας με τον κόσμο που μας περιβάλλει.
Η πρόκληση του κτηρίου των 12 διαμερισμάτων θα ήταν απίστευτη για τον Κρόκο. Σίγουρα, το να κατασκευάσει μια πολυκατοικία που θα χαρτογραφεί τη μετρημένη σχέση των ανθρώπων με τη γη και το φως, τα βασικά άλλωστε στοιχεία της δικής του σκέψης, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δουλεύοντας πάντα με κάναβο, την σχεδιάζει σε σχήμα Π, με τα διαμερίσματα να βρίσκονται στους πλευρικούς κυβικούς όγκους και η είσοδος σε αυτά να γίνεται από την ανοιχτή, μεσημβρινή στοά, που τους ενώνει. Έτσι, η κατάφυτη αυλή, αυτή που έχασε αμαχητί η Αθήνα και τα προάστιά της τις προηγούμενες δεκαετίες, το φως που διαχέεται στο κτήριο ακόμα και από μικρές θυρίδες αλλά και οι ανοιχτοί κοινόχρηστοι χώροι με την αβίαστη κυκλοφορία του αέρα δίνουν στην πολυκατοικία όλες τις διαπνοές της.
Με εμφανείς τον φέροντα οργανισμό και τα τσιμεντότουβλα στους τοίχους πλήρωσης, στη στέψη, στα στηθαία και στις καμινάδες, ο Κρόκος δημιουργεί μια ιδιαίτερη μορφολογία στο κτήριο που απογειώνεται με τις ζωηρές φωτοσκιάσεις, την εναλλαγή πλήρους και κενού, τα σφηνώματα των τούβλων, τις διακριτικές ζώνες των αδρανών υλικών. Η ριζοσπαστική αυτή μορφολογική αντίληψη για μια αρχιτεκτονική που είναι συνεχώς υπό κατασκευή και σε εξέλιξη, αναδεικνύει την αντίστιξη που δημιουργεί το ένα υλικό με το άλλο και προσδίδει στο κτίσμα την αίσθηση της διάρκειας μέσα στο χρόνο, έτσι που "όταν γεράσει, δεν θα μοιάζει σκουπίδι, δεν θα ενοχλεί τη φυσική τάξη του κόσμου", όπως έλεγε ο ίδιος.
Κείμενο & Φωτογραφίες: Σταυριανοπούλου Σοφία & Γιώργος Φιωράκης, από το αφιέρωμα: https://www.inexarchia.gr/story/think/uli-kai-fos-ena-ktirio-arhitektoniko-tekmirio-mias-asygkratitis-epohis-toy-arhitektona
- Αγία Παρασκευή, Αθήνα
- 1230μ²
- 1300μ²
- Κυριάκος Κρόκος
- ΚΑΤΑΛΥΜΑ Ε.Ε., Θεοδώσης Μητσώνης
- 1990